Medische trainingstherapie is een wereldwijd erkend, wetenschappelijk onderbouwde vorm van oefentherapie die een belangrijk onderdeel is binnen de kinesitherapie. Praktisch bij elke behandeling worden trainingspricipes hiervan toegepast.

Deze specifieke trainingsvorm stelt ons in staat om een individueel, efficiënt en progressief opbouwend oefenprogramma samen te stellen voor patiënten met musculoskeletale aandoeningen.


Door het actief uitvoeren van doelgerichte oefeningen verhoogd de belastbaarheid van het spier- en gewrichtsstelsel en leidt dit tot functioneel herstel van alle weefsels die betrokken zijn bij de klacht van de patiënt.

Niet enkel wordt dit principe gebruikt bij de behandeling van patiënten met klachten maar ook in de preventie van overbelastingsletsels voor mensen zonder klachten, recreatieve sporters en atleten. Ook bij oudere mensen en kinderen kan medische oefentherapie toegepast worden met goede resultaten.


Medische fitness is een vorm van fitness die wordt begeleid door een kinesist en/of personal trainer. Het trainingsprogramma wordt aangepast aan het doel, de mogelijkheden van elk individu (leeftijd, medische achtergrond) en speelt in op de eigen fysieke en beginconditie.

Tijdens deze vorm van training maken we gebruik van verschillende geavanceerde fitnesstoestellen zoals hometrainer, crosstrainer, roeier, loopband, ...

Aan de hand van deze computergestuurde toestellen worden je medische parameters zoals hartslag, spierkracht, vetbranding, ed. gemeten zodoende op een veilige manier en met een op maat gemaakt fitnessprogramma te trainen.


Hoe gaan we te werk?

De therapeut bepaalt aan de hand van een kinesitherapeutisch onderzoek nauwkeurig de inhoud van het oefenprogramma, de dosering en het aantal herhalingen. Onder toezicht van de therapeut worden de oefeningen aangeleerd en in reeksen uitgevoerd. Geleidelijk aan, op een systematisch en verantwoorde manier wordt de moeilijkheidsgraad van de oefeningen progressief verhoogd. Naast het oefenprogramma die in de praktijk onder begeleiding wordt uitgevoerd, krijg je een thuisprogramma mee om individueel verder te oefenen.


Medische trainingstherapie is aangewezen bij:

- (Sport) blessures aan spieren, gewrichten en beenderen

- Acute blessures (bv. verstuikingen, spierscheuren en breuken)

- Chronische klachten zoals lage rugpijnen, tennis- en golfelleboog, achillespeestendinitis,  ...

- Postoperatieve revalidatie (totale heupprothese, rotator cuff herstel, discus hernia, ...)

- Bewegingsstoornissen van een gewricht (bv. schouderinstabiliteit)

- Cardiale en neurologische revalidatie (bv. hersenbloeding, nieuwe hartklep)

- Postnatale kinesitherapie

- Mensen waarvoor de stap naar een fitnesscentrum te groot is omwille van medische redenen

Kinesitherapie Tielt beschikt over een uitgebreide en moderne infrastructuur met verschillende behandelruimtes en één grote oefenruimte, toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Voor elke specialisatie maak ik gebruik van aangepaste materialen en apparaten.