Myofasciale therapie is opnieuw een specifieke tak binnen de kinesitherapie. Het is een behandelingsmethode die reeds ruime tijd bestaat en wetenschappelijk sterk onderbouwd is. Het is een vorm van behandelen van pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van de spieren. Hierdoor ontwikkelen er zich pijnpunten in spieren, de zogenaamde Triggerpoints, die pijnen veroorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone.


Opmerkelijk bij de ontwikkeling van een triggerpoint is dat deze zich vaak ontwikkelt in een zone waar de patiënt geen pijn aangeeft. Het oorzakelijke pijnpunt ligt dus vaak op een afstand van de klacht. Op deze manier kan bijvoorbeeld pijn thv de elleboog veroorzaakt worden door een triggerpoint in de borstspier. Dit kan een verklaring zijn waarom de lokale behandeling thv de elleboog geen voldoende verbetering met zich meebrengt. Bij de behandelingen van dit soort klachten kan je perfect de klassieke kinesitherapie en myofasciale therapie combineren om tot een goed resultaat te komen.


Na het uitvoeren van een degelijk onderzoek, met bijhorende spierkracht- en spierlengtetesten, kan een goede spierdiagnose gesteld worden. Vervolgens kunnen deze oorzakelijke triggerpoints opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken:

- Dry needling:

  Dit is een methode waarbij gewerkt wordt met acupunctuurnaalden. Hierbij worden lokaal ter hoogte van het triggerpoint naaldjes ingebracht. Dit veroorzaakt een biochemisch effect waardoor de spiervezels loskomen en de lokale doorbloeding verhoogd wordt.


- Ischemische compressie:

Dit is een druktechniek die als alternatieve methode gebruikt wordt wanneer de naaldtechnieken gecontraïndiceerd zijn.

Hier wordt een lokale druk gegeven waardoor hetzelfde effect verkregen wordt.


- Stretching:

Bij deze vorm van behandelen worden nadien de spieren altijd gestretcht.

Dit zorgt voor een betere doorbloeding en het terug op lengte brengen van de behandelde spier.


- Warmte:

Warmte is een andere vorm van nabehandelen die zorgt voor een enorme verbetering van de doorbloeding van de aangedane spieren.

Deze wordt ook veelvuldig toegepast om het comfort van de patiënt te verbeteren na dry needling.

Enkele voorbeelden van klachten die in aanmerking komen voor myofaciale therapie:

- Hoofdpijn door blokkages thv nekwervels

- Migraine

- Pseudotennis/golferelleboog

- Aspecifieke lage rugpijn

- Spanningspijn thv de borstkas die lijken op cardiale problematieken

- Bekken- en liespijnen

- Pseudo knieklachten

- Aangezichtspijnen

- Mond- en kaakklachten

- Aspecifieke schouderpijn

- Enz.